Z pewnością wiele osób po przeczytaniu tytuły obecnie zastanawia się nad tym w jaki sposób ziarna miałyby pochodzić z Włoch — ta szerokość geograficzna i plantacja kawy? Coś tu nie gra — mowa oczywiście o markach z tamtego regionu, które rzeczywiście wpisały się w lokalną kulturę. Dobrze, jednak w tej chwili pojawia się pewne pytanie. Czym powinny cechować się włoskie nasiona?
Charakter kawy włoskiej
Odpowiedź jest odrobinę bardziej złożona, niż mogłoby się to wydawać — wszystko zaczęło się od espresso. Prawdziwa kawa włoska już od 1884 roku lądowała w pierwszych ekspresach, których wynalazcą był Angelo Moriondo. Ogólna opinia uważa, że niewielkie kawy, które często wypowiada się z błędem, stanowią fundament włoskiej kawy. Kolokwialnie mówiąc “ekspresso” jest formą codziennej tradycji dla rodzin zamieszkujących ten piękny kraj. Kawa tego typu stanowi stabilną podstawę dla innej, równie popularnej kawy — caffe latte. W przypadku tego typu napoju należy dbać o odpowiednie proporcje, tak aby nie była zbyt mocna oraz za słaba. Stosuje się w tym przypadku stosunek 1 części kawy do 3 części mleka. Włosi to oczywiście coś więcej niż tylko intensywna kawa wspierająca poranek jak i pyszny spieniony napój mleczny. Błędem byłoby pominięcie cappuccino, macchiato oraz latte macchiato. Za taki błąd z pewnością wielu rodowitych Włochów byłoby w stanie bardzo widowiskowo okazać swoje niezadowolenie.
Kawa typu włoskiego może kojarzyć się z ziarnami specjalnego typu, które rzeczywiście przekładają swoją cenę i wyjątkowość na niesamowity smak. W przypadku włoskich napojów najbardziej charakterystyczny jest sposób jej sporządzania, to on odpowiada za wyjątkowość kawy. Ziarna oczywiście także wpływają na ogólną jakość napoju, warto zadbać bazę dobrej jakości.