Mąka z żyta

Mąka jest niezbędnym składnikiem wszystkich wypieków, pierogów, makaronów, czy klusek. Najpopularniejszą jest mąka pszenna, z której są wypiekane bochenki chleba, bułki i ciasta biszkoptowe. Produkty należące do zdrowej żywności, są wypiekane z mąki razowej, żytniej, orkiszowej, czy nawet jaglanej.

Do czego jest polecana mąka żytnia?

mąka żytnia melvitKażda mąka ma nieco inne właściwości i posiada różną zawartość składników odżywczych. Najmniej wartości ma mąka pszenna, a najwięcej mąki razowe, kokosowe, jaglane, czy kukurydziane. Mąka żytnia Melvit jest to rodzaj mąki uzyskiwanej z naturalnego żyta i posiada znacznie mniej skrobi i glutenu niż jej pszenny odpowiednik. Jeżeli mąka posiada mało glutenu, albo wcale, to aby powstała nam z niej zwarta masa, konieczne jest dodanie odpowiedniej ilości składników, które skleją jej strukturę. Żytnia mąka posiada mnóstwo witamin i minerałów potrzebnych naszemu organizmowi do codziennego funkcjonowania. Ze względu na niski indeks glikemiczny, jest polecana osobom chorym na cukrzycę, ponieważ nie podnosi im poziomu cukru we krwi. W cukierniach i piekarniach możemy znaleźć mnóstwo wypieków wykonanych z tejże mąki. Są to między innymi chleby fit na naturalnym zakwasie, czy owsiane ciasteczka z dodatkiem różnych ziaren. Jest ona droższa od klasycznej mąki pszennej, ale za to bardziej odżywcza. Doskonale się nadaje do domowych naleśników, pierogów, na nawet można z niej upiec spód do pizzy. Najlepsze wypieki powstają przez wymieszanie przynajmniej dwóch rodzajów mąki.

Firma Melvit od lat produkuje wysokiej jakości mąki, kasze i makarony, które cieszą się dużym zainteresowaniem na rynku. Mąka żytnia jest sprzedawana w torebkach kilogramowych, albo dużych torbach dziesięciokilowych przeznaczonych dla piekarni i zakładów przetwórczych.