Na rynku znajdziemy przynajmniej kilkanaście rodzajów orzechów, które można kupić w wersji całych nasion, płatków, mąki czy też masła. Bez względu w jakiej formie będziemy je spożywać, zawsze będą tak samo smaczne i zdrowe.
Ile kosztują masła orzechowe?
Pierwsze masło orzechowe powstało w Stanach Zjednoczonych, gdzie błyskawicznie zyskało dużą popularność. Dziś jest ono w tym kraju niemalże symbolem narodowym i nie ma osoby, która by go choć raz nie jadła. Najpopularniejsze jest masło z orzeszków arachidowych, ale bez kłopotu znajdziemy też inne rodzaje. Zdrowe naturalne masło orzechowe może być zrobione z orzechów nerkowca, włoskich, laskowych czy nawet migdałów. Wszystkie zachowują swoje wartości odżywcze, zatem nieważne w jakiej formie je spożywamy, bo zawsze są tak samo wartościowe. Jeżeli chcemy samodzielnie przygotować domowe masło, to wystarczy mieć mocny blender, przynajmniej trzydzieści dekagramów dowolnych orzechów i nieco czasu. Jedynym zadaniem, jakie trzeba wykonać, to miksowanie orzechów na gładką masę. Najczęściej należy to robić z przerwami, gdyż ciągła praca blendera na wysokich obrotach, bo trzeba zaznaczyć, że początkowo masło jest bardzo gęste, może doprowadzić do jego spalenia. Kiedy z masy orzechowej zacznie się oddzielać olej, to znak, że masło ma idealną konsystencję. Kupując orzechy na kilogramy, może sporo zaoszczędzić, gdyż ich cena będzie niższa nawet o kilkadziesiąt złotych niż kupione w paczkach w sklepie. To z kolei przekłada się na cenę masła.
Najtańsze jest masło z orzeszków ziemnych, gdyż są one najpopularniejsze i najtańsze. Natomiast najwięcej zapłacimy za masło z orzechów nerkowca, ponieważ za ich kilogram trzeba zapłacić nawet niecałe siedemdziesiąt złotych. Jednak są to dobrze zainwestowane pieniądze w nasze zdrowie.