Metody przygotowania sianokiszonki

 

Najpopularniejszą metodą na przygotowanie dobrej jakości sianokiszonki jest owinięcie balotu siana specjalną folią, która zapewnia odpowiednie warunki do wystąpienia procesu fermentacji. Istnieją jednak również inne sposoby na uzyskanie kiszonki, do których nie potrzebujemy kosztownego sprzętu.

Jak uzyskać dobrą sianokiszonkę

worki do sianokiszonekNajważniejsze dla stworzenia sianokiszonki spełniającej parametry jest odpowiednie sfermentowanie trawy, jednocześnie nie dopuszczając do zanieczyszczenia jej pleśnią. Grzyby zaczynają się rozwijać w momencie uszkodzenia folii, skutkującego dostępem powietrza i wilgoci. Jeżeli tego unikniemy, sianokiszonkę można przechowywać bez utraty jej właściwości przez wiele miesięcy. W dużych gospodarstwach rolnych baloty są owijane folią z wykorzystaniem owijarek samobieżnych, zintegrowanych z belarką bądź samodzielnych. W przypadku produkcji na mniejszą skalę zakup bądź wynajem sprzętu może okazać się zbyt kosztowny. Warto rozważyć wtedy worki do sianokiszonek jako skuteczny sposób na pozyskanie kiszonki o wysokich walorach odżywczych i smakowitości zapewniającej chętne pobieranie jej przez bydło. Nie ustępują wytrzymałością folii kiszonkarskiej stosowanej do owijania, a zabezpieczenie balotu z jej użyciem nie nastręcza problemów. Również cena pojedynczego worka okazuje się być atrakcyjna dla nabywcy. Przy zakupie hurtowym koszt zakupu, zależnie od ilości zamówionych sztuk, będzie odpowiednio niższy.

Pozyskanie sianokiszonki zakiszanej w workach jest coraz popularniejsze wśród rolników. Nie wymaga ani znacznych nakładów finansowych, ani zaawansowanego sprzętu do owijania folią, a proces opakowywania balotu nie jest znacznie dłuższy, niż przy typowej metodzie z zastosowaniem dedykowanych urządzeń, napędzanych hydraulicznie bądź za pomocą przekładni mechanicznej.