Produkty bezglutenowe podstawą diety eliminacyjnej

W ostatnim dziesięcioleciu możemy zaobserwować, jak wiele powstaje firm specjalizujących się w produkcji zdrowej żywności. Są to nie tylko produkty tworzone z myślą o zdrowym i smacznym jedzeniu, ale również związanym ze szczególną formą odżywiania, jaką jest nietolerancja na gluten lub laktozę. W tych przypadkach zdrowie, w dużej mierze zależy od bezpieczeństwa tych produktów.

Jak sprawić aby dieta była bezpieczna?

zdrowa żywność bezglutenowaZdrowa i zrównoważona dieta to ważny element naszego samopoczucia. Z tego powodu wiele firm ciągle opracowuje nowe i wysokiej jakości wyroby z naturalnych składników, produkowanych metodami rolnictwa ekologicznego z dbałością o wyeliminowanie nawozów sztucznych i pestycydów. Proces produkcji jest certyfikowany i gwarantowany przez niezależne instytucje. Asortyment jaki obejmuje zdrowa żywność bezglutenowa dotyczy takich produktów jak: makarony wyprodukowane wyłącznie z ryżu, mąki kukurydzianej i mąki gryczanej, przekąski, ciasta i płatki śniadaniowe. Wszystkie produkty zawierają wysokogatunkowe substancje odżywcze, będące ważnym elementem równowagi zdrowotnej. Produkty bezglutenowe stanowią podstawę diety eliminacyjnej, będącej jedynym sposobem leczenia osób z nietolerancją glutenu. Obowiązujące w Polsce regulacje prawne dotyczące tej grupy produktów spożywczych, zwiększają bezpieczeństwo ich stosowania, a coraz większy wybór produktów bezglutenowych ułatwia osobom chorym codzienne bilansowanie jadłospisów.

Zastosowanie bezpiecznej diety bezglutenowej wymaga wyeliminowanie z diety przetworów z pszenicy, żyta, i jęczmienia zawierających gluten, oraz produktów mogących być przez te zboża zanieczyszczone. Z diety eliminuje się ziarna, kasze, mąki, płatki, otręby, ale także nieoczyszczony z białek słód, syropy i skrobię produkowaną z pszenicy żyta, lub jęczmienia, jak również wszystkie produkty, które w czasie zbiorów mogły zostać zanieczyszczone białkami glutenowymi.