Zdrowy bigos staropolski

Bigos bez wątpienia możemy uznać za naszą potrawę narodową. Ciężko wyobrazić sobie święta, wesele, spotkania rodzinne, bez tego jednogarnkowego dania. Potrawa uchodzi jednak za ciężkostrawną i niezbyt zdrowa. Niesłusznie. Odpowiednio przygotowany nie tylko nie obciąży układu pokarmowego, ale również będzie działał prozdrowotnie. Trzeba jedynie trzymać się kilku wskazówek.

Jak przygotować wartościowy bigos?

najlepsze przyprawy do bigosuWbrew pozorom, bigos jest zdrową i wartościową potrawą. Głównym powodem jest duża ilość kapusty kiszonej. Jest niskokaloryczna, zawiera cenne bakterie probiotyczne i mnóstwo witamin z grupy B. Mięso, które także wchodzi w skład bigosu, jest źródłem pełnowartościowego białka. Danie dostarcza również sporych ilości błonnika. Gotowana kapusta może być jednak ciężkostrawna. Tu na pomoc przychodzą najlepsze przyprawy do bigosu. Dzięki nim potrawa będzie zdecydowanie lżejsza. Kminek, majeranek, jałowiec, liście laurowe usprawniają procesu trawienne, działają rozluźniająco na mięśnie gładkie i niwelują wzdęcia i działają przeciwzapalnie. Warto więc dodać je w trakcie gotowania. To najlepsze przyprawy do bigosu. Oprócz właściwości zdrowotnych, wzbogacają również smak potrawy. Dobrym pomysłem jest sięgnięcie również po jałowiec, dzięki któremu nadamy daniu lekko korzenny smak. Ta przyprawa również doskonale wpływa na żołądek. Jeżeli zależy nam na odchudzeniu dania, sięgnijmy po chude kawałki mięsa i niewielką ilość tłuszczu.

Bigos, który uchodzi za potrawę tłustą, wysokokaloryczną i ciężkostrawną, możemy przygotować również w wersji fit. Zastosowanie aromatycznych przypraw, które zawierają cenne olejki eteryczne sprawi, że danie będzie delikatne dla żołądka. Dzięki zastosowaniu małej ilości tłuszczu i dobrej jakości mięsa, uzyskamy zdrowy i wartościowy posiłek.